ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 14 stycznia 2002 r.
w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody /Dz. U. nr 8 poz. 70 z dnia 31 stycznia 2002 r.)
Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym
zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr
72, poz. 747) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustala się przeciętne normy zużycia wody
dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę
ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza
głównego.
§ 2. Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIK
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 1. Gospodarstwa domowe
Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych
Tabela 3. Usługi
Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie
Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego
Tabela 7. Roboty budowlane
Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin
Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych
Tabela 1 Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych
.---------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | Przeciętne normy zużycia wody |
| | |------------------------------------|
| Lp. | Wyposażenie mieszkania w instalacje | dm3/ mieszkańca | m3/ mieszkańca |
| | | x dobę | x miesiąc |
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 |
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------|
| 1 | Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak | 30 | 0,9 |
| | kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego | | |
| | lub ulicznego | | |
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------|
| 2 | Wodociąg, ubikacja bez łazienki | 50 -60* | 1,5-1,8* |
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------|
| 3 | Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i | 70-90* | 2,10-2,70* |
| | ciepłej wody | | |
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------|
| 4 | Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło | 80 -100* | 2,4-3,0* |
| | ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy - gaz z | | |
| | butli, elektryczny, bojler) | | |
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------|
| 5 | Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej | 140-160* | 4,2-5,4* |
| | wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni | | |
| | osiedlowej lub blokowej) | | |
.---------------------------------------------------------------------------------------------.
*Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych.
Tabela 2 Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych .-------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | | Przeciętne |
| Lp. | Wyszczególnienie | Jednostka | normy zużycia |
| | | odniesienia | wody |
| | | |----------------|
| | | (j.o.) | dm3/j.o. x dobę|
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 |
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------|
| 1 | Ogródek przydomowy, działka rekreacyjna1) | m2 | 2,5 |
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------|
| 2 | Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2) | m2 | 4,0 |
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------|
| 3 | Pieczarkarnie3) | m2 | 5,0 |
.-------------------------------------------------------------------------------------------.
Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu: 1) 15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09 2) 20 dni/m-c w ciągu całego roku
3) 30 dni/m-c w ciągu całego roku
Tabela 3 Przeciętne normy zużycia wody w usługach .----------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | Jednostka | Przeciętne normy zużycia wody |
| | | |-------------------------------------|
| Lp. | Rodzaj zakładu | odniesienia | dm3/j. o. x dobę | m3/j.o. x miesiąc|
| | | (j.o.) | | |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| 1 | Żłobki | | | |
| | a) dzienne | 1 dziecko | 130 | 3,9 |
| | | | | |
| | b) tygodniowe | j.w. | 150 | 4,5 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 2 | Przychodnie lekarskie, | jeden zatrudniony| 16 | 0,48 |
| | ośrodki zdrowia | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 3 | Izby porodowe | 1 łóżko | 500 | 15,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 4 | Szpitale ogólne | 1 łóżko | 650 | 19,5 |
| | wielooddziałowe | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 5 | Sanatoria z hydroterapią | j.w. | 700 | 21,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 6 | Apteki | 1 zatrudniony | 100 | 3,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 7 | Domy małego dziecka, rencisty | 1 łóżko | 175 | 5,3 |
| | i pomocy społecznej | | | |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| II. Oświata i nauka |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| 8 | Przedszkola | | | |
| | a) dzienne | 1 dziecko | 40,0 | 1,0 |
| | | | | |
| | b) tygodniowe, miesięczne | j.w. | 150,0 | 4,5 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 9 | Szkoły | | | |
| | a) bez stołówki | 1 uczeń | 15,0 | 0,45 |
| | | | | |
| | b) ze stołówką | j.w. | 25,0 | 0,8 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 10 | Szkoły zawodowe i szkoły | | | |
| | wyższe | | | |
| | | | | |
| | a) bez laboratoriów | 1 uczeń (student)| 15,0 | 0,45 |
| | | | | |
| | b) z latoratoriami | j.w. | 25,0 | 0,8 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 11 | Internaty i domy studenckie | j.w. | 100 | 2,4 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 12 | Szkoły z internatami | 1 uczeń | 100 | 2,4 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 13 | Placówki wychowania | | | |
| | pozaszkolnego | | | |
| | | | | |
| | a) bez stołówki | j.w. | 15,0 | 0,45 |
| | | | | |
| | b) ze stołówką | j.w. | 25,0 | 0,80 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 14 | Zakłady | | | |
| | opiekuńczo-wychowawcze (domy | | | |
| | dziecka, pogotowia | | | |
| | opiekuńcze, ośrodki | | | |
| | szkoleniowo-wychowawcze) | | | |
| | | | | |
| | a) bez natrysków | 1 łóżko | 80,0 | 2,4 |
| | | | | |
| | b) z natryskami | j.w. | 160,0 | 4,8 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 15 | Instytuty i placówki | | | |
| | naukowo-badawcze | | | |
| | a) bez laboratoriów | 1 zatrudniony | 15,0 | 0,45 |
| | | | | |
| | b) z laboratoriami | j.w. | 25,0 | 0,80 |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| III. Kultura i sztuka |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| 16 | Muzea | 1 zwiedzający | 10,0 | 0,3 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 17 | Kina | 1 miejsce | 12,0 | 0,36 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 18 | Teatry | j.w. | 15,0 | 0,45 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 19 | Domy kultury | j.w. | 15,0 | 0,45 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 20 | Biblioteki i czytelnie | 1 korzystający | 15,0 | 0,45 |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| IV. Sport i turystyka |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| 21 | Hotele i motele kat. lux | 1 miejsce nocleg.| 200,0 | 6,0 |
| | (*****) | | | |
| | | | | |
| | a) z zapleczem | j.w. | 250,0 | 7,5 |
| | gastronomicz. | | | |
| | | | | |
| | Hotele kat. (****) | j.w. | 150,0 | 4,5 |
| | | | | |
| | Hotele kat. (***) | j.w. | 100,0 | 3,0 |
| | | | | |
| | Hotele pozostałe | j.w. | 80,0 | 2,4 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 22 | Pensjonaty i domy wypoczynkowe| | | |
| | | | | |
| | a) kategorii I | j.w. | 200,0 | 6,0 |
| | | | | |
| | b) kategorii II | j.w. | 150,0 | 4,5 |
| | | | | |
| | c) kategorii III | j.w. | 100,0 | 3,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 23 | Schroniska i domy wycieczkowe | | | |
| | | | | |
| | a) kategorii I | j.w. | 150,0 | 4,5 |
| | | | | |
| | b) kategorii II | j.w. | 100,0 | 3,0 |
| | | | | |
| | c) kategorii III | j.w. | 80,0 | 2,4 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 24 | Obozowiska turystyczne | | | |
| | | | | |
| | 1. campingi | | | |
| | | | | |
| | a) kategorii I | j.w. | 133,0 | 4,0 |
| | | | | |
| | b) kategorii II | j.w. | 100,0 | 3,0 |
| | | | | |
| | c) kategorii III | j.w. | 66,0 | 2,0 |
| | | | | |
| | 2. pola biwakowe | j.w. | 33,0 | 1,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 25 | Pływalnie kryte | 1 korzystający | 160,0 | 4,8 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 26 | Pływalnie otwarte | | | |
| | | | | |
| | a) wyczynowe | 1 korzystający | 200,0 | 6,0 |
| | | | | |
| | b) o wykorzystaniu masowym | j.w. | 400,0 | 12,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 27 | Sale i hale sportowe z | 1 ćwiczący | 66,0 | 2,0 |
| | zapleczem sanitarnym dla | | | |
| | ćwiczących | | | |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| V. Handel, gastronomia i usługi |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| 28 | Restauracje, jadłodajnie | 1 miejsce | 100,0 | 3,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 29 | Bary | j.w. | 150,0 | 4,5 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 30 | Kawiarnie, bary kawowe | j.w. | 25,0 | 0,8 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 31 | Sklepy z asortymentem | 1 zatrudniony | 30,0 | 0,9 |
| | czystych produktów (sklepy | | | |
| | tekstylne, odzieżowe, | | | |
| | obuwnicze, galanteria | | | |
| | skórzana, drogeria, "butiki" | | | |
| | itp.) | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 32 | Sklepy ze sprzedażą gotowych | j.w. | 40,0 | 1,2 |
| | produktów spożywczych (sklepy | | | |
| | spożywcze, mięsne itp.) | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 33 | Sklepy z artykułami | j.w. | 40-100* | 1,2-3,0 |
| | przetwórstwa spożywczego | | | |
| | (garmażeryjne, ciastkarskie, | | | |
| | wyrób lodów, sklepy rybne) | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 34 | Kwiaciarnie i sklepy | j.w. | 80,0 | 2,4 |
| | zoologiczne | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 35 | Zakłady usługowe (szewc, | 1 zatrudniony | 15,0 | 0,45 |
| | zegarmistrz, krawiec, optyk) | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 36 | Zakłady pralnicze | 1 kg bielizny | 17 | |
| | | lub odzieży | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 37 | Zakłady fryzjerskie i | 1 zatrudniony | 150,0 | 4,5 |
| | kosmetyczne | | | |
|-----.-------------------------------.--------------------------------------------------------|
| 38 | Zakłady fotograficzne | Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie |
| | -fotografia czarno-biała i | w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych |
| | kolorowa | |
|-----.-------------------------------.--------------------------------------------------------|
| 39 | Magle | | | |
| | a) zwykły | 1 zatrudniony | 50,0 | 1,5 |
| | | | | |
| | b) elektryczno-parowy | j.w. | 150,0 | 4,5 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 40 | Łaźnie | 1 korzystający | 200,0 | 6,0 |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 41 | Szalety publiczne | 1 urządzenie = 1 | 100,0 | 3,0 |
| | | wc | | |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| VI. Zakłady pracy |
|----------------------------------------------------------------------------------------------|
| 42 | Zakłady pracy, z wyjątkiem | 1 zatrudniony | 15,0 | 0,45 |
| | określonych w lp. 43 | | | |
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------|
| 43 | Zakłady pracy | | | |
| | a) w których wymagane jest | j.w. | 60,0 | 1,5 |
| | stosowanie natrysków | | | |
| | | | | |
| | b) przy pracach szczególnie | j.w. | 90,0 | 2,25 |
| | brudzących lub ze środkami | | | |
| | toksycznymi | | | |
.----------------------------------------------------------------------------------------------.
* W zależności od asortymentu sklepu
Tabela 4 Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich .----------------------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | | Przeciętne normy zużycia wody |
| | | |------------------------------------------------------|
| | | Jednostka | obiekty inwentarskie | obiekty i fermy wielkotowa- |
| | | odniesienia | drobnotowarowe | rowego przemysłowego chowu |
| Lp.| Zwierzęta | (j.o.) | dm3/j.o x dobę| m3/m-c | dm3/j.o x dobę | m3/m-c |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
|----.--------------------------------.-------------.-----------------.------.-----------------.-----------|
| 1 | Konie | 1 zwierzę | 50 | 1,5 | 65 | 2,00 |
| | źrebięta | 1 zwierzę | 30 | 0,90 | 40 | 1,20 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 2 | Krowy | | | | | |
| | a) mleczne i sztuki wyrośnięte | 1 zwierzę | 70 | 2,10 | 120 | 3,60 |
| | b) bydło mleczne (do 1,5 roku) | 1 zwierzę | 35 | 1,00 | 40 | 1,20 |
| | c) jałówki i bukaty powyżej | 1 zwierzę | 40 | 1,20 | 60 | 1,80 |
| | 1,5 roku | | | | | |
| | d) buhaje | 1 zwierzę | 80 | 2,40 | 100 | 3,00 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 3 | Świnie | | | | | |
| | a) tuczniki | 1 zwierzę | 20 | 0,60 | 30 | 0,90 |
| | b) prosięta do 4 m-cy | 1 zwierzę | 10 | 0,30 | 15 | 0,45 |
| | c) maciory z przychówkiem | 1 zwierzę | 70 | 2,1 | 50 | 1,50 |
| | d) knury | 1 zwierzę | 25 | 0,75 | 35 | 1,00 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 4 | Kozy, owce | | | | | |
| | a) dorosłe | 1 zwierzę | 8 | 0,27 | 10 | 0,30 |
| | b) jagnięta | 1 zwierzę | 5 | 0,15 | 7 | 0,21 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 5 | Drób | | | | | |
| | a) brojlery | 1 ptak | 0,3 | 0,01 | 0,5 | 0,015 |
| | b) kury | 1 ptak | 1,0 | 0,03 | 1,4 | 0,042 |
| | c) kaczki | 1 ptak | 11 | 0,33 | 16,5 | 0,50 |
| | d) gęsi | 1 ptak | 17 | 0,51 | 23 | 0,70 |
| | e) indyczki | 1 ptak | 2,0 | 0,06 | 4,0 | 0,12 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 6 | Nutrie | | | | | |
| | a) chów wodny | | | | | |
| | - sztuki dorosłe | 1 zwierzę | 30 | 0,90 | | |
| | - matki z młodymi | 1 zwierzę | 45 | 1,40 | | |
| | b) chów suchy | | | | | |
| | - sztuki dorosłe | 1 zwierzę | 6 | 0,20 | 8 | 0,24 |
| | - matki z młodymi | 1 zwierzę | 8 | 0,20 | 11 | 0,33 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 7 | Lisy, norki | 1 zwierzę | 6 | 0,20 | 8 | 0,24 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 8 | Króliki | 1 zwierzę | 0,6 | 0,02 | 1 | 0,03 |
|----.--------------------------------.-------------.---------------.--------.-----------------.-----------|
| 9 | Lecznice weterynaryjne | | | | | |
| | - zwierzęta małe | 1 zwierzę | 40 | - | 50 | 1,25 |
| | - zwierzęta duże | 1 zwierzę | 80 | - | 100 | 2,50 |
.----------------------------------------------------------------------------------------------------------.
Tabela 5 Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów .---------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | | Przeciętne normy zużycia wody |
| | | Jednostka | |
| | | |-------------------------------|
| Lp. | Rodzaj pojazdu, warsztatu | odniesienia | dm3/j.o. | m3/j.o. x |
| | | (j.o.) | mycie | miesiąc |
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------|
| 1 | Pojazdy mechaniczne | | | |
| | | | | |
| | a) traktor, przyczepa; 4-krotne | 1 szt. | 300 | 1,20 |
| | mycie pojazdu w m-cu. Zużycie | | | |
| | wody na 1 mycie | | | |
| | | | | |
| | b) samochód ciężarowy, wóz | 1 szt. | 500 | 1,50 |
| | asenizacyjny; 3-krotne mycie | | | |
| | pojazdu w m-cu. Zużycie wody na | | | |
| | 1 mycie | | | |
| | | | | |
| | c) samochód osobowy; 3-4-krotne | 1 szt. | 175 | 0,53 |
| | mycie w m-cu. Zużycie wody | | | |
| | na 1 mycie | | | |
| | | | | |
| | d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne | 1 szt. | 600 | 2,40 |
| | mycie w m-cu. Zużycie | | | |
| | na 1 mycie | | | |
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------|
| 2 | Silniki (poza elektrycznymi | 1 szt. | 15 | 0,45 |
| | na 1 kW) | | | |
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------|
| 3 | Warsztaty remontowe, kowalskie | 1 | 40 | 1,2 |
| | | obrabiarka, | | |
| | | palenisko | | |
| | | itp. | | |
.---------------------------------------------------------------------------------------------.
Tabela 6 Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego .-------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | Jednostka | Przeciętne normy |
| Lp. | Rodzaj zakładu | odniesienia (j.o.) | zużycia wody |
| | | | m3/j.o. |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 1 | Zakłady mleczarskie | | |
| | a) wyrób masła | 1.000 dm3 mleka | 3,0 |
| | b) wyrób sera | 1.000 dm3 mleka | 4,0 |
| | c) zlewnie mleka | 1.000 dm3 mleka | 0,3 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 2 | Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie | 1.000 dm3 piwa lub | 5,0 |
| | napojów bezalkoholowych | produktu | |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 3 | Piekarnie | 1.000 kg pieczywa | 2,0 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 4 | Rzeźnie | | |
| | a) bydło: | | |
| | - sztuki duże | 1 szt. | 0,3 |
| | - sztuki małe | 1 szt. | 0,1 |
| | b) trzoda chlewna | 1 szt. | 0,5 |
| | c) konie | 1 szt. | 0,35 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 5 | Przetwarzanie mięsa: | | |
| | a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz | 1 t wyrobu | 50,0 |
| | wytwórnie wyrobów garmażeryjnych | | |
| | b) fabryki konserw | | 35,0 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 6 | Punkt skupu zboża i nasion | 1 m2 pow. | 0,5 |
| | | użytkowej/m-c | |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 7 | Laboratoria | 1 m2 pow. | 0,1 |
| | | użytkowej/m-c | |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 8 | Wytwórnie makaronów | 1.000 kg wyrobu | 1,4 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 9 | Gorzelnie i cukrownie | 1.000 dm3 spirytusu | |
| | | 1.000 kg cukru | 115,0 |
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------|
| 10 | Garbarnie | | |
| | - skórki duże | 1 szt. | 1,0 |
| | - skórki małe | 1 szt. | 0,5 |
.-------------------------------------------------------------------------------------------.
Tabela 7 Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych .------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | Jednostka | Przeciętne normy |
| Lp. | Rodzaj czynności | odniesienia | zużycia wody |
| | | (j.o.) | m3/j.o. |
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 |
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------|
| 1 | Płukanie żwiru, piasku, tłucznia | 1 m3 | 0,75 |
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------|
| 2 | Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem | 1 m3 betonu | 3,0 |
| | | 1 t wapna | |
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------|
| 3 | Wykonanie betonu, zaprawy cementowej, | 1 m3 | 0,15 |
| | wapiennej, muru z kamienia | | |
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------|
| 4 | Wykonanie muru z cegieł | 1.000 szt. | 0,1 |
.------------------------------------------------------------------------------------------.
Tabela 8 Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami:
a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c - chwastobójczymi
.--------------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | Środek | | Przeciętne normy | Przeciętne normy |
| | | chemiczny | Jednostka | | zużycia wody |
| | | | | |----------------------|
| Lp. | Rodzaj upraw | x ilość | odniesienia | zapotrzebowania | m3/j.o. | łącznie |
| | | zabiegów | (j.o.) | wody m3/j.o. | rok | na |
| | | | | zabieg | | zabiegi |
| | | | | | | m3/ha rok |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 1 | Drzewa owocowe | | | | | |
| | - młode | a x 4 | ha | 0,5 | 2,0 | |
| | | b x 8 | ha | 0,5 | 4,0 | |
| | | c x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | 6,6 |
| | - stare | a x 5 | ha | 1,5 | 7,5 | |
| | | b x 10 | ha | 1,5 | 15,0 | |
| | | c x 2 | ha | 0,5 | 1,0 | 23,5 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 2 | Krzewy jagodowe | a x 4 | ha | 0,5 | 2,0 | |
| | | b x 4 | ha | 0,5 | 2,0 | |
| | | c x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | 4,3 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 3 | Kapusta | a x 3 | ha | 0,3 | 0,9 | |
| | | c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,35 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 4 | Cebula | a x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | |
| | | b x 2 | ha | 0,3 | 0,9 | |
| | | c x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | 1,8 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 5 | Pomidory | b x 2 | ha | 0,6 | 1,2 | |
| | | c x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | 1,5 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 6 | Ogórki | a x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | |
| | | b x 2 | ha | 0,6 | 1,2 | |
| | | c x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | 2,1 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 7 | Fasola | a x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | |
| | | b x 2 | ha | 0,6 | 1,2 | |
| | | c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,95 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 8 | Groszek zielony, | | | | | |
| | buraki ćwikłowe, | a x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | |
| | marchew | c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,05 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 9 | Pozostałe warzywa | a x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | |
| | | b x 0,5 | ha | 0,6 | 0,3 | |
| | | c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,35 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 10 | Rzepak | a x 2 | ha | 0,45 | 0,9 | |
| | | b x 1 | ha | 0,50 | 0,5 | 1,4 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 11 | Ziemniaki | a x 2 | ha | 0,45 | 0,9 | |
| | | b x 3 | ha | 0,5 | 1,5 | 2,4 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 12 | Buraki | (a+b) x 3 | ha | 0,45 | 1,35 | |
| | | c x 1 | ha | 0,45 | 0,45 | 1,8 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 13 | Lucerna nasienna | (a+b) x 3 | ha | 0,8 | 2,4 | 2,4 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 14 | Groch | (a+b) x 2 | ha | 0,45 | 0,9 | |
| | | c x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 1,3 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 15 | Chmiel | a x 2 | ha | 2,0 | 4,0 | |
| | | b x 6 | ha | 2,0 | 12,0 | 16,0 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 16 | Zboża | b x 2 | ha | 0,4 | 0,8 | |
| | | c x 1 | ha | 0,45 | 0,45 | 1,25 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 17 | Kukurydza | a x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 0,4 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 18 | Truskawki | a x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | |
| | | b x 2 | ha | 1,0 | 2,0 | |
| | | c x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 2,8 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 19 | Len | a x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | |
| | | c x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 0,8 |
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------|
| 20 | Tytoń | | | | | |
| | odkażanie ziemi | a x 2 | ha | 0,4 | 0,8 | 0,8 |
| | pod rozsadę | b x 1 | ha | 1,6 | 1,6 | 1,6 |
|------.---------------------.---------------------------.-----------------------------------------|
| 21 | Mycie i płukanie | | |
| | sprzętu ochrony | 1 zabieg | 1/2 pojemności zbiornika opryskiwacza |
| | roślin | | |
.--------------------------------------------------------------------------------------------------.
Tabela 9 Przeciętne normy zużycia wody dla obiektów wojskowych - resortów obrony i spraw wewnętrznych .--------------------------------------------------------------------------------------------------.
| | | | Przeciętne normy |
| | | Jednostka | zużycia wody |
| | | |-------------------------|
| Lp. | Wyszczególnienie obiektu | odniesienia (j.o.) | dm3/j.o. | m3/j.o. x |
| | | | x dobę | miesiąc |
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------|
| 1 | Budynki koszarowe, sztabowe, | | | |
| | administracyjne, szkoleniowe, gospodarcze z | | | |
| | przyborami sanitarnymi: | | | |
| | - z zimną i ciepłą wodą | 1 żołnierz w | 200 | 6,0 |
| | | zbiorowym | | |
| | | zakwaterowaniu | | |
| | - z zimną i ciepłą wodą | 1 żołnierz | 50 | 1,5 |
| | | zawodowy lub | | |
| | | pracownik cywilny | | |
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------|
| 2 | Kuchnie i stołówki | 1 konsument | 140 | 4,2 |
| | kasyna | 1 konsument | 120 | 3,6 |
| | kluby oficerskie | 1 konsument | 50 | 1,5 |
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------|
| 3 | Mycie pojazdów wojskowych i straży pożarnej | 1 pojazd | 1.500/1 | |
| | | | pojazd 1 | |
| | | | mycie | |
.--------------------------------------------------------------------------------------------------.